lunes, 1 de diciembre de 2008

Radio Ribarroja. 11-VII-2000. La pilota valenciana

Cavallers, va de bo.
No se exactament el que vol dir esta expresió pero em sona molt i es evident que es propia de l’esport que aquest mati vaig a tratar.
Es este un esport que any d’arrere d’any va recobrant la vitalitat que li pertany, aixó es gracies a les institucions publiques com la Generalitat, les diputacions i ajuntaments, les entitats económiques com Bancaixa i altres que el patrocinen i com no, la millor televisio que hi ha al mon i que d’amunt es nostra. No t’assustes amic oient, no es tracta de la de marinyas i companyia sino de Punt 2, el segon canal que em sorpren sempre amb els seus progames. Es a este canal on Begonya Castillo, dona del jugador de pilota Alvaro i antigua periodista del diari comarcal i per tant coneguda de Guardiola i meua, ens mostra este deport i depres la partideta dels diumenges i junt a estos programes els que fan a Radio Nou i tots els dies a la 97.7 i finalment com no nomenar al nostre grup local, molt vinculat a la terra i el que es seu, Batxoqueta que ens convida a jugar i parla d’ella. Així, poquet a poquet el deport del que parlem va tenint el protagonisme que es mereix.
Perque el nostre esport, evident-ment ja ho sap l’oyent quin es, la Pilota Valenciana, el esport del Cap i Casal i dels pobles que parlen i senten en una mateixa llengua, es fins i tot cultura. Conec poc d’ella i sols he anat a una partida, aixó si, sense despresiar el nostre trinquet, la partida era a la Seu de la pilota, els aficionats poden imaginar-se, el Trinquet de Pelayo i els jugadors, les promeses, entre ells un xaval de Riba-roja, Juan Manuel, el fill de Salvador i Conchin i nebot d’un bon aficionant, Manolo el Coto. Be, seguint, perque aço em sembla que dona per a tot el que queda de semana, acave sencillament recordant que la Pilota Valenciana es mes que un deport de carrer i trinquet, es cultura, alli aprens expresions nostres, alli es viu el que es vivia als pobles valencians, es palpa el carácter propi dels llauradors i tambe lo bufons que som a l’hora de apostar pels blaus o els rojos.
Be dema seguirem parlant de Pilota.

No hay comentarios: