lunes, 1 de diciembre de 2008

Radio Ribarroja. 14-IV-2000. Les doloroses

Amic oient i en especial a totes les que avui celebren la verge dels dolors.
Son dies de festa, amb la tradicional entrada de les doloroses començava la Semana Santa. Era avui un día bonico de veres. Tal com ho vegui la primera vegada i com es feia fa dos anys, era auvi el dia en el que les xiques que representaven els set dolors de la verge María anaven ben murades, amb un traje negre a l’esglesia, allí celebraven la seua patrona, la Verge. Era avui un dia el que culminava un any de loteries, quotes i tot el que representava la preparació de la Semana Santa.
Perque tots savem que si en altres pobles el costum es les cofraries i els capuruchos en Riba-roja la festa l’han fet sempre les xiques, em permitixes, amic oient, guapes del poble. Eren elles qui li suplien la belleçá dels pasos que representen la Passio per la seua belleça juvenil de qui está en la flor de la vida.
Elles es feien presents al septenari i a la festa de la seua patrona, elles pujaven cam dins del centre amb les palmes el diumenge de Rams, elles compartien amb la comunitat la Missa del Dijous i elles acompanyaven a Jesucrist en el cami de la creu i vestides de dol a la Verge el dia en que una mare enterrava al seu fill jove. I elles eren qui celebraven el encontre, mostrant el que es la Pasqua, el dia en que tot es feu jove i hermos, el dia en que els rosals plens d’espines esclataren plens de roses i perfum.I tot aixó pasava al meu poble on unes xiques feien la festa, acopanayades pels axers,

No hay comentarios: